Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, prima declaratie despre italianul infectat cu coronavirus care a vizitat recent Romania.

Managerul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals”, Adrian Streinu-Cercel, a explicat ca riscul ca italianul diagnosticat cu coronavirus sa fi fost contagios in perioada in care s-a aflat in Romania este foarte mic, avand in vedere ca boala s-a manifestat la doua zile dupa ce a plecat din tara.

„Riscul de a transmite pe teritoriul Romaniei este foarte mic pentru ca, fiind in perioada de incubatie. Stim cu totii ca aceasta perioada este de pana la 14 zile. S-a aflat, intr-adevar pe teritoriul Romaniei in perioada de incubatie, dar fara sa aiba potential de transmitere.

Debutul bolii a avut loc la 48 de ore dupa ce a ajuns pe teritoriul Italiei, ca atare riscul sa fi fost contagios pe teritoriul Romaniei este foarte mic”, a spus, intr-o interventie telefonica la Digi 24, Streinu-Cercel. MAI, despre italianul infectat care a vizitat Romania:

A fost declansata ancheta epidemiologica Ministerul Afacerilor Interne a anuntat, referitor la italianul infectat cu noul coronavirus care a vizitat Romania, ca a fost declansata o ancheta epidemiologica pentru a identifica exact toate persoanele cu care a intrat in contact barbatul.

„Referitor la cazul cetateanului italian depistat pozitiv cu virusul COVID-19, potrivit informatiilor detinute la acest moment, inclusiv in baza datelor furnizate autoritatilor romane de Protectia Civila Italiana.

Rezulta ca barbatul a aterizat pe aeroportul din Craiova in data de 18 februarie a.c.”, au precizat reprezentantii MAI, intr-un comunicat de presa remis, marti de mediafax.ro.

Sursa citata mai spune ca „in perioada in care acesta a fost in Romania, a locuit in judetul Gorj unde a luat contact cu soacra sa si cu alte persoane”.

Italianul de 71 de ani, depistat cu coronavirus in Italia, dupa ce s-a intors din Romania, ar fi vizitat doua judete, Gorj si Dolj, potrivit unor surse. In judetul Dolj fost la mama iubitei sale, in vizita, iar in Gorj la iubita sa, apoi la o partida de vanatoare, pe un fond privat, spun surse.

Italianul s-a intors din Romania la sfarsitul saptamanii trecute. A facut o calatorie la noi in tara in compania a doua persoane, cel mai probabil rude. La intoarcere, barbatul tusea, motiv pentru care luni a mers la urgenta Spitalului Cattolica. Ulterior a fost dus la Rimini, unde testul pentru coronavirus a iesit pozitiv.

Acum, barbatul e internat in sectia de boli infectioase a spitalului din Rimini, viata sa nefiind pusa in pericol.

MAI precizeaza ca „la acest moment, s-a declansat o ancheta epidemiologica, urmand a fi identificate cu exactitate toate persoanele cu care cetateanul italian a intrat in contact”.

Totodata, pentru fiecare dintre aceste persoane vor fi luate masurile necesare, in functie de gradul de expunere, conchide sursa mentionata.

Ministerul de Externe roman a efectuat de urgenta demersuri la autoritatile italiene, pentru a obtine informatii in legatura cu vizita italianului pe teritoriul Romaniei, afland ca barbatul a fost in Romania, in Craiova, in perioada 18-22 februarie.

In aceasta perioada barbatul a vizitat rudele sotiei sale, cetatean roman, si a avut mai multe intalniri de afaceri.

Barbatul are cetatenie italiana, iar sotia este romanca, din Gorj.

Autoritatile romane au activat protocoalele necesare in acest tip de situatie, urmand a fi declansata o ancheta epidemiologica si dispuse masurile de carantina sau izolare, dupa caz”, potrivit unui comunicat remis de Grupul de Comunicare Strategica., precizeaza observator.tv.